Saturday, 16 March 2013

Apa itu ‘Premium Gifts’?


Teks: Ahfarisa Ahmad
Foto: Google

Kawan-kawan tahu tak apa itu ‘Premium Gifts’? Meh baca artikel ni dulu bagi yang tak tahu dan nak tahu.   ‘Premium Gifts’ ni adalah istilah yang biasa digunakan untuk menggambarkan cenderahati atau hadiah korporat. Secara umum, industri ini merujuk kepada hadiah korporat atau industri ‘door gifts’. Pemborong, pembekal, ejen, serta pelanggan memerlukan produk-produk ini. Tepat digambarkan, ‘premium gifts’ perlu merujuk kepada hadiah yang unik dan eksklusif yang secara amnya membawa nilai yang lebih tinggi daripada produk hadiah biasa. Ianya mungkin akan menjadi produk untuk promosi, cenderamata, momentos (penting atau bersejarah) atau ‘giveaways’ (percuma; hadiah; sedekah). ‘Giveaways’ adalah sebagai tkita penghargaan kepada pelanggan, kakitangan atau pihak berkepentingan bagi sesebuah syarikat amnya.
Pembekal ‘premium gifts’ di Malaysia boleh dirujuk kepada beberapa kategori yang berbeza. Terdapat pemborong dan pengilang besar ‘premium gifts’, yang mungkin akan menjadi pengimport atau pengeluar cenderahati. Kemudian ada pembekal yang lebih kecil yang menyediakan perkhidmatan sehenti kepada pelanggan mereka yang merangkumi sumber item hadiah yang sempurna, percetakan hadiah, pembungkusan serta penghantaran produk kepada pelanggan. Para pelanggan boleh jadi berminat atau tidak berminat dengan item premium kerana kadangkala mereka hanya memerlukan hadiah untuk promosi secara tetap.


 

Kebiasaannya syarikat-syarikat pengiklanan atau syarikat-syarikat acara akan menjadi pembekal ‘premium gifts’. Pembekal yang baik mempunyai pengetahuan produk yang luas dan tahu apa yang pelanggan mereka mahukan serta boleh menyediakan perkhidmatan terbaik dengan harga yang sangat berpatutan kepada pelanggan mereka.

Memilih pembekal ‘premium gifts’ adalah sukar. Kita perlu memilih produk premium yang berkualiti. Stokis tertentu mungkin mempunyai banyak pilihan yang berbeza dalam inventori mereka, tetapi beberapa produk mungkin berkualiti rendah. Oleh itu adalah tidak wajar bagi pembekal yang berpengalaman jauh dalam industri ini tidak mementingkan kualiti produk yang dibeli. Sesetengah pembekal yang mementingkan kualiti produk pula mungkin berhadapan dengan masalah jualan yang agak perlahan kerana harga yang sedikit tinggi. Oleh itu, kita benar-benar perlu  mencuba beberapa produk premium daripada beberapa pembekal yang berbeza dan memilih yang kita paling selesa untuk bekerjasama.

No comments:

Post a Comment