Sunday, 17 March 2013

Percetakan ‘Premium Gifts’


Teks: Ahfarisa Ahmad
Foto: Google
Percetakan penting untuk ‘premium gift’ bagi memastikan syarikat kita atau penjenamaan organisasi peribadi pada hadiah itu. Mengapa memberi hadiah premium jika kita tidak memberi penjenamaan ke atasnya? Kita memberi hadiah premium untuk memastikan pelanggan sentiasa ingat akan jenama dan produk syarikat yang kita jual. Ia amat berguna jika jenama kita dicetak pada hadiah tersebut yang barangannya digunakan setiap hari seperti cawan, barangan beg atau desktop - mereka pasti akan melihat logo syarikat kita setiap hari lain. Biasanya, pembekal sehenti ‘premium gift’ akan menyediakan perkhidmatan bekalan dan percetakan kepada kita.

Percetakan ini  mungkin melibatkan beberapa kaedah percetakan yang berbeza. Kaedah yang biasa digunakan adalah percetakan ‘silkscreen’, jenis percetakan ini digunakan untuk permukaan yang rata dan berskala besar. Percetakan ‘premium gifts’ yang melibatkan warna ‘solid’ hanya akan di cetak menggunakan kaedah percetakan jenis ini. Biasanya, harga percetakan ‘silkscreen’ ke atas ‘premium gifts’ akan bergantung kepada bilangan warna yang diperlukan. Percetakan ‘silksreen’ melibatkan ‘template’ atau acuan yang hanya boleh digunakan untuk mencetak warna tunggal, satu acuan mesti disediakan untuk setiap warna. Ianya akan dicetak secara individu. Percetakan ini boleh digunakan untuk barangan hadiah seperti cawan hadiah, botol, payung, alat tulis, pen promosi, dan lain-lain.

Ini adalah contoh 'template' atau acuan:-
Percetakan warna penuh seperti gambar boleh juga dicetak pada ‘premium gifts’. Pelanggan kurang memilih jenis percetakan ini kerana ianya sedikit mahal. Percetakan warna penuh biasanya di cawan, juga  disediakan untuk hadiah-hadiah premium tertentu seperti produk kertas termasuk beg kertas, diari dengan penutup kadbod, calendar dan lain-lain. Bagi produk bukan kertas, proses percetakannya melibatkan pemindahan air atau pemindahan haba. Percetakan jenis ini sangat mahal. Manakala, percetakan produk kertas menggunakan teknologi yang berbeza iaitu cetakan ‘offset’ atau cetakan ‘digital’ dan hanya boleh dicetak di atas produk berasaskan kertas.

Mesin Cetak OffsetIni adalah antara hasilnya..


1 comment:

  1. Tumpang Tanya, mane saya boleh beli mesin cetak offset. Saya berminat dalam biznes printing

    terima kasih

    ReplyDelete