Tuesday, 26 March 2013

Kemahiran Tentang Produk


Teks: Ahfarisa Ahmad
Foto: Pinterest


Selain daripada pengetahuan tentang pengurusan perniagaan, usahawan produk kreatif juga perlu menguasai berbagai kemahiran untuk memastikan perniagaannya bukan sahaja berdaya maju malah juga mampu saing, terus berkembang dan bertahan lama.


Oleh itu, untuk memastikan perniagaan ini boleh bergerak menuju matlamat agar beroleh kejayaan. Usahawan perlu mengetahui dan mempelajari tentang ilmu pengetahuan dan kemahiran tentang produk ini. Ia nya penting untuk memberi maklumbalas kepada pelanggan.


Ada pelbagai produk kreatif yang boleh dipasarkan. Antaranya:-Jar Kaca
Trend bagi majlis perkahwinan hari ini memhadiahkan 'jar kaca mini' ini kepada tetamu mereka sebagai buah tangan. Pada bahagian penutup dilekatkan label nama pasangan pengantin. Di dalamnya pula diisi gula-gula, kek, mashmallow atau apa saja mengikut kreativiti dan keinginan pelanggan.

Tempat yang murah untuk mendapatkan jar kaca ni adalah:-
K.L. Office
No. 52, Jalan Puchong Mesra 1,
Plaza Puchong, Batu 7 1/2 Jalan Puchong,
58200 Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel: +60 3 80763311
Fax: +60 3 80763300 


J.B. Office
No. 29, Jalan Seroja 47,
Taman Johor Jaya,
81100 Johor Bahru, Johor, Malaysia.
Tel: +60 7 3513322
Fax: +60 7 3513321 


Warehouse
No. 8, Jalan BK 1/15,
Kinrara Industrial Park, Bandar Kinrara,
58200 Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel: +60 3 80763800
 


Website: Quality PackSelain jar kaca, coklat, gula-gula, seni jahitan kreatif, kita ada pelbagai idea untuk menghasilkan produk kreatif. Antaranya t-shirt, mug, pen dan lain-lain. Contohnya, andaikata kita memilih t-shirt sebagai 'niche', kita perlu mempunyai kemahiran terperinci tentang jenis-jenis t-shirt, kualiti kain yang digunakan, kesesuaian jenis t-shirt untuk sebarang ‘event’ atau aktiviti.

Kebiasaannya pelanggan akan untuk bertanyakan pelbagai soalan kepada kita sebelum mereka membuat sebarang tempahan. Oleh itu, lengkapkan diri kita dengan pengetahuan tentang t-shirt. Bagi memudahkan kita membuat persediaan tentang situasi ini, kita perlu menyediakan soalan lazim (FAQ) untuk rujukan sendiri. Ini adalah antara soalan yang sering ditanyakan oleh pelanggan:-

1.   Semua jenis kain/t-shirt yang ditawarkan.
2.   Jenis t-shirt yang mendapat ‘hot’ di pasaran
3.   Jenis t-shirt murah dan tidak terlalu nipis.
4.   Jenis t-shirt yang betul-betul berkualiti (premium)
5.   Mengapa t-shirt A lebih bagus dari t-shirt B.
6.   Perbandingan antara t-shirt A dan t-shirt B.

Oleh itu, usahawan perlu membuat kajian dan belajar tentang produk yang ingin dibeli dari pemborong sebelum membuat sebarang pembelian, ini juga boleh menjamin kualiti produk seiring dengan harga yang ditawarkan. Selain dari itu usahawan juga perlu peka dengan idea-idea baru, bagaimana untuk menjadikan setiap produk kita 'lain daripada yang lain' supaya ia kelihatan unik dan kreatif. Ini bagi memudahkan usahawan untuk selesa bersaing di dalam bidang ini. 

No comments:

Post a Comment