Sunday, 17 March 2013

Mesin Cetak 'Heat Press'


Teks: Ahfarisa Ahmad
Foto: Media Cetak

Ianya berbeza sama sekali dengan percetakan jenis ‘silkscreen’, sekali cetak kita boleh dapat warna penuh. Selain daripada harga mesin yang jauh lebih murah dan mudah untuk dikendalikan. Mesin ini menjanjikan kualiti yang sangat memuaskan dalam tempoh masa yang tidak dijangka. Kepakaran khusus tidak diperlukan untuk menghasilkan produk yang memuaskan hati, ianya cukup lengkap dengan bantuan mesin ini sahaja. Mesin ini berupaya mencetak T-shirt dan pelbagai jenis cenderahati seperti mug, topi, beg, jubin seramik dan mousepad. Bermula secara kecil-kecilan, pulangannya adalah sangat lumayan.

Ini adalah mesin ‘heat press’..

Ok, kita cerita tentang kaedah percetakan pula yea. Cerita tentang kaedah percetakan ia memerlukan tiga elemen utama:-1. Kertas Sublimention


+


2. Ink Sublimation bersama printer, dan
3. Mesin Cetak Serbaguna Heat Press

Sebelum kita pergi lebih jauh, apa itu sublimation paper dan sublimation ink? Sublimation Paper mempunyai permukaan khas yang bertindak sebagai medium yang akan memindahkan imej atau rekabentuk ke produk akhir dengan menggunakan mesin cetak serbaguna heat press. Sublimation Ink pula sangat unik dan berbeza daripada ink biasa. Apabila berada di bawah tekanan dan kepanasan tertentu ia boleh dipindahkan ke produk akhir dengan menghasilkan imej atau rekabentuk yang kekal.

Permulaan, cetak imej atau rekabentuk kita pada kertas sublimation (saiz A4) dengan menggunakan printer yang dilengkapi ink sublimation. Kemudian, imej akan dipindahkan ke produk akhir dengan kaedah pemanasan dan tekanan tertentu oleh mesin cetak serbaguna heat press. Kadar pemindahan imej sehingga 95% dan tahan lama.

Bagaimana mencetak t-shirt? Saya ada dapatkan video dari media.my

Jom saksikan bersama.. tapi sebelum itu, cetak t-shirt berwarna gelap dan terang adalah berbeza cara percetakannya. Ni video untuk percetakan t-shirt berwarna gelap (t-shirt hitam)
1. Imej terus dicetak pada kertas gelap garment.
2. Potong lebihan yang tidak diperlukan.
3. Filem dikeluarkan dan lekatkan kertas pada t-shirt dengan menggunakan mesin cetak.

Ini pula untuk cetakan t-shirt berwarna terang iaitu t-shirt putih.Ini adalah hasil dari percetakan dari mesin cetak serbaguna heat press..Sekian.

1 comment:

  1. Nak tnya. Transfer paper guna ink biasa, boleh? Transfer paper dan sublimation paper bukan bnda y sama kan..correct me if i'm wrong.
    ~saya budak bru belajar ��

    ReplyDelete