Sunday, 17 March 2013

Salam Sabtu [16 March 2013]


Teks: Ahfarisa Ahmad
Foto: Google

Saya bangun jam 9.55 pagi hari ni. Taip jam 10 kan senang. Jangan kata saya malas ok, saya tidur pukul 6.30 pagi. HihiWah, matahari senyum! Erk, ni bunga matahari ke?!??


Hari ini sibuk siapkan proses pembaharuan sijil kementerian kewangan bagi syarikat Ismail Bina Enterprise dan Mutiara Teknik Enterprise. Mereka perlukan sijil ni dalam masa seminggu untuk melibatkan diri dalam projek kerajaan secepat mungkin. Ok, buat laju-laju.

Oh, saya juga ada mengambil upah untuk membuat sijil kementerian kewangan bagi syarikat-syarikat kontraktor yang ingin berdaftar dengan kementerian tersebut.

Apa perlunya sijil ni?

Jom ikuti soalan lazim ni yang sumbernya saya dapat dari sini
Apa itu eperolehan dan bagaimana saya akan menerima faedah dari sistem tersebut?

ePerolehan merupakan satu sistem perolehan elektronik kerajaan yang telah dibangunkan oleh pihak Commercedotcom. Fungsi sistem ini adalah untuk memudahkan aktiviti perolehan kerajaan ePerolehan dijangka akan menukarkan proses perolehan tradisional (secara manual) di dalam jentera kerajaan kepada perolehan elektronik menerusi Internet.

ePerolehan membolehkan para pembekal mempamerkan produk mereka di dalam jaringan web sedunia, menerima, mengurus dan memproses pesanan pembelian serta menerima bayaran daripada agensi-agensi kerajaan menerusi Internet. Katalog produk para pembekal akan ditukarkan ke bentuk katalog elektronik atau eCatalogue, yang boleh dilihat dari mana-manadesktop menggunakan perisian pelayar web.

Pembekal juga berupaya menghantar sebutharga, mendapatkan dokumen tender dan menghantar tawaran tender menerusi ePerolehan. ePerolehan membolehkan para pembekal mendaftar atau memperbaharui pendaftaran mereka dengan Kementerian Kewangan menerusi Internet. Para pembekal akan dapat menghantar permohonan, memeriksa status permohonan dan membayar bayaran pendaftaran melalui ePerolehan.

Faedah-faedah yang akan dinikmati pembekal:-  

·         Pembekal akan lebih mudah dihubungi oleh pembeli Kerajaan pada bila-bila masa atau di mana-mana sahaja.
·         ePerolehan membolehkan peralihan pembekal kepada ePerniagaan, menyediakan ruang kemasukan untuk keupayaan ePerniagaan.
·         Pembekal akan berpeluang untuk mengambil dan menerima konsep ePerniagaan dengan lebih cepat dengan penggunaan ePerolehan.
·         Pengiklanan barangan dan perkhidmatan akan menjadi lebih murah dan pantas dan akhirnya mencapai jumlah pembeli yang lebih luas.
·         Menerusi Internet, para pembekal pastinya akan dapat melaksanakan pengiklanan tanpa sempadan pada tahap harga yang paling rendah.
·         Proses-proses menjadi mudah dan kerja manual yang sedikit dapat mengurangkan kos pentadbiran dan kos operasi. Melalui ePerolehan, hampir semua operasi perniagaan akan diautomasikan bukan hanya menjadikan kos operasi paling rendah, tetapi juga pusingan masa yang lebih pantas kepada pembeli.
·         Pembekal akan menerima bayaran yang cepat melalui bayaran secara elektronik/MEPS. Disokong oleh jaringan infrastruktur yang sangat terjamin, para pembekal mampu menerima bayaran barangan dan perkhidmatan dalam jangka masa yang lebih pendek.
·         Memperbaiki perancangan dan ramalan perniagaan sewajarnya dengan proses perolehan yang lebih efisien dan terancang. ePerolehan mengautomasikan proses perniagaan di samping meningkatkan kecekapan kerja, para pembekal juga boleh menjangka proses perolehan dengan lebih tepat. 

2) Perlukah saya memiliki syarikat Sdn Bhd sblm memohon untuk sijil kementerian kewangan

Permohonan sijil kementerian kewangan tidak memerlukan anda untuk memiliki syarikat Sdn Bhd. Syarikat Enterprise juga layak untuk memohon. Perbezaan yang ketara hanyalah kepada saiz tender yang akan diberi kerana syarikat Sdn Bhd lebih menyakinkan pihak kerajaan untuk membuat urusan yang melibatkan jumlah tender yang besar.

3) Berapa lama masa yang diperlukan untuk mendapatkan sijil bagi setiap permohonan

Masa yang diperlukan untuk memproses satu-satu permohonan bergantung kepada kod bidang yang ingin dipohon. Bagi bidang-bidang pembekalan, biasanya ia mengambil masa 1-2 minggu untuk siap dengan syarat semua dokumen yang diserahkan adalah lengkap. Bagi sesetengah kod bidang seperti bidang bengkel dan pembuat, masa yang diperlukan mungkin agak lama kerana pegawai kementerian kewangan berkemungkinan membuat lawatan ke premis perniagaan untuk membuat penilaian.

4) Apa yang perlu dilakukan apabila permohonan telah diluluskan?

Apabila satu-satu permohonan telah diluluskan, bayaran untuk sijil dan smart card perlu dilakukan. Sijil hanya akan diproses setelah status bayaran telah disempurnakan. Sijil ini kemudiannya akan dihantar terus menggunakan khidmat courier ke alamat premis perniagaan seperti yang dicatat semasa proses key-in data. Smartcard juga akan dihantar menggunakan courier. Tujuan courier digunakan adalah sebagai langkah keselamatan dan juga mengurangkan risiko sijil dan smartcard tidak sampai ke tangan pembekal.

5) Saya memiliki syarikat Enterprise, apakah perkara-perkara asas yang perlu saya sediakan?

Untuk pendaftaran bagi syarikat Enterprise, prosesnya tidak serumit mana. Antara dokumen asas yang perlu disediakan adalah seperti berikut:

·         Borang daftar syarikat (SSM) 
·         pengesahan tandatangan cek (disahkan oleh pihak bank)
·         Penyata akaun bank selama 3 bulan ( disahkan oleh pihak bank)
·         Salinan-salinan sijil yang berkenaan (jika perlu)
·         Jika ada lagi keperluan tambahan, akan dimaklumkan kemudian selepas proses 'key in' dilakukan.

6) Bagaimana pula dengan syarikat Sdn Bhd? Apa yang perlu saya sediakan?

Untuk kes syarikat Sdn Bhd pula, ada beberapa perbezaan dari segi dokumen yang perlu disediakan, berikut adalah senarai dokumen asas yang perlu disediakan:
·         Mna, daftar syarikat (beserta sijil pengesahan daripada sekretariat syarikat yang tidak melebihi 6 bulan)
·         form 24 dan form 49 (beserta sijil pengesahan daripada sekretariat syarikat yang tidak melebihi 6 bulan)
·         Penyata bank syarikat ( 3 bulan terkini )
·         Borang pindah milik saham (32A) ( jika berkenaan)
·         Dokumen pengesahan penandatangan cek ( seperti yang dilampirkan)
·         Dokumen kwsp pekerja terkini
·         Annual Return (beserta sijil pengesahan daripada sekretariat syarikat yang tidak melebihi 6 bulan)
·         Tenancy Agreement (jika ada)

No comments:

Post a Comment