Wednesday, 27 March 2013

Langkah #1: Tentukan dan Mulakan Langkah

Teks: Ahfarisa Ahmad
Foto: Google

Bermula dengan langkah pertama yang akan memulakan perjalanan kita ke arah untuk membuat wang dengan penuh keseronokkan. Hidupkan minat kreatif kita ke dalam dunia perniagaan. Putuskan untuk memulakannya, membuat keputusan adalah langkah yang paling penting untuk kejayaan dan keuntungan dalam perniagaan. Ini bermakna bahawa tiada pilihan lain untuk dipertimbangkan. Percaya pada diri sendiri untuk menjadi seorang usahawan produk kreatif.


Mengambil langkah awal, usaha dan tawakal untuk mengubah kehidupan. Kita sendiri nanti akan mencari jalan sebaik sahaja kita membuat keputusan bahawa ini adalah apa yang kita mahu lakukan. Tidak kira sama ada ia dilakukan secara sepenuh masa atau sambilan, perkara utama adalah mulakan langkah.

Ramai usahawan kreatif memulakannya secara separuh masa, membina langkah dan belajar bagaimana untuk memulakan perniagaan; mana kala yang lain menyelam sepenuhnya secara sepenuh masa, segera. Fikirkan apa yang sesuai dengan gaya hidup kita dan keadaan kewangan kita.

Apakah itu produk kreatif'?

Agak sedikit saya menggunakan ungkapan ‘produk kreatif’. Menurut wikipedia ia merujuk kepada ciptaan atau asal apa-apa benda baru (produk, penyelesaian, karya seni, karya sastera, jenaka, dll) yang mempunyai nilai. Ia juga boleh mereka bentuk pakaian, aksesori, seni, ciptaan, buatan tangan, menghias rumah, barang kemas, hiasan atau apa saja yang boleh menghasilkan kreativiti.
Jadi, hari ini kita buat keputusan dan mulakan langkah. Selamat Maju Jaya :)

No comments:

Post a Comment