Tuesday, 2 April 2013

5 Latihan Kreatif Untuk Mencari Minat Dan Keterujaan Kita

Teks: Ahfarisa Ahmad
Foto: Decor8

Benjamin Disraeli, abad ke-19 Perdana Menteri Britain, pernah berkata: "Manusia hanya hebat bila dia bertindak mengikut minatnya."

Meneroka saluran kretiviti untuk mencari keghairahan kita mungkin laluan paling cepat untuk meningkatkan peluang kita untuk melancarkan perniagaan kita. Di mana hendak bermula? di sini ada 5 latihan untuk membantu mendedahkan minat kita.


Latihan #1. Kembali ke alam kanak-kanak, apa yang kita suka lakukan?

Rob Levit, seorang pakar kreativiti, penceramah dan perunding perniagaan. Buat satu senarai tentang perkara yang kita nikmati pada zaman kanak-kanak yang kita masih ingat. Seronok dengan aktiviti itu? Sebagai contoh, Frank Lloyd Wright, arkitek terhebat di Amerika, bermain blok kayu semasa melalui melalui zaman kanak-kanak. "Kajian menunjukkan bahawa terdapat banyak yang boleh ditemui dalam permainan, walaupun sebagai orang dewasa," kata Levit.

Mengkaji semula beberapa aktiviti-aktiviti yang positif, makanan dan peristiwa-peristiwa zaman kanak-kanak. Levit mencadangkan bertanya diri kita sendiri soalan-soalan ini untuk memulakan:
  1. Apa yang boleh diterjemahkan dan ditambah ke dalam hidup kita sekarang?
  2. Bagaimana mereka pengalaman lalu boleh membentuk pilihan kerjaya hari ini?

Latihan #2: Buat Papan Kreatif

Mula dengan mengambil papan putih yang besar, tulis perkataan "Perniagaan Baru" di tengah-tengah dan wijudkan imej kolaj, kata-kata, artikel, puisi dan inspirasi lain, cadangan Michael Michalko, seorang pakar kreativiti yang berpangkalan di Rochester, NY, dan Naples, Florida. Beliau juga seorang pengarang buku kreativiti dan alat, termasuk ThinkPak (Ten Speed ​​Press, 2006).

"Idea di sebalik ini adalah bahawa apabila kita mengelilingi diri dengan imej niat kita - siapa kita mahu jadi atau apa yang kita mahu untuk mewujudkan kesedaran dan semangat kita akan berkembang," kata Michalko.

Semakin papan kreatif kita berkembang kita akan menjadi lebih fokus, kita akan mula mengenali apa yang hilang dan bayangkan cara untuk mengisi kekosongan dan merealisasikan visi.


Latihan #3 - Buat satu senarai orang-orang yang kita mahu jadi.

Kita tidak perlu untuk mencipta semula roda. Cari orang yang telah berjaya di kawasan kita yang selari dengan bidang kita. Kaji mereka, fikir bagaimana dan mengapa mereka mampu untuk kekal berjaya.

“Jika kita mahu untuk menjadi kreatif, wujudkan satu pelan yang ketat dan formal," Kata Levit. "Ia bukan pelan yang kreatif; ia adalah proses yang perlu kita lalui dengan begitu banyak kemungkinan.”


Latihan #4 - Mula lakukan apa yang anda suka, walaupun tanpa pelan perniagaan.

Ramai orang menunggu sehingga mereka mempunyai pelan perniagaan dan modal perniagaan. Mengikut Cath Duncan, Calgary, Kanada seorang pakar kreativiti dan jurulatih kehidupan yang bekerja dengan usahawan dan profesional lain.

Beliau mengesyorkan untuk melakukan apa yang kita seronok walaupun kita belum lagi digambarkan bagaimana untuk mendapatkan wang. Menguji apakah yang mungkin sesuai untuk kita buat di kawasan yang kita minati, membina rangkaian perniagaan kita dan meminta maklum balas yang akan membantu membangunkan dan menghalusi pelan perniagaan.

Ia adalah satu cara untuk bukan sahaja menunjukkan nilai kita kita bawa, tetapi kita juga boleh mendapatkan testimoni yang akan membantu melancarkan perniagaan kita apabila kita sudah bersedia untuk membuat secara rasmi.Latihan #5 - Berehat dari memikirkan perniagaan.

Walaupun mungkin tidak selesa untuk melangkah keluar dari mood perniagaan, minda kadang kala memerlukan rehat. Buat sesuatu yang lain  seperti penulisan kreatif, lukisan, berlari atau pun berkebun.

Selepas itu, kembali kepada jurnal dan tulis apa-apa idea-idea perniagaan yang datang ke fikiran. Kita akan kagum pada bagaimana idea-idea kita segar. No comments:

Post a Comment