Monday, 15 April 2013

Langkah #5: Pelan Kewangan!

Teks: Ahfarisa Ahmad
Foto: Google

Hari ini kita akan bercakap tentang WANG. Sebagai seorang usahawan semua perkara adalah tentang membuat keuntungan, jadi sekarang adalah masa untuk tampil dengan pelan kewangan.

LANGKAH # 5: Pelan Kewangan!

Penting untuk kita meramalkan bila kita akan memerlukan wang, berapa banyak yang kita perlukan, dan mengapa kita akan memerlukannya.

Ingat... Objektif perniagaan kita ialah Membuat Keuntungan!

Pepatah lama, "Mengambil wang untuk membuat wang." Tetapi sebagai seorang usahawan kita tidak lama lagi akan menyedari terdapat hutang yang baik dan hutang lapuk. Kita melabur pada diri sendiri dan ia mungkin memerlukan hutang untuk membuat wang. Sebagai seorang usahawan meminjam, tentu risiko - risiko mesti di ambil dikira.

Tindakan yang perlu diambil:-

1.  Senaraikan perbelanjaan permulaan kita;
  • Peralatan pejabat
  • Pembangunan Logo
  • Laman Web perundingan dan pembangunan
  • Pelbagai Bekalan
  • Kad perniagaan
  • Perbelanjaan Perjalanan
  • Penyelidikan & Pembangunan
  • Lesen Perniagaan
2.  Senaraikan kos pembangunan produk: apa kos yang akan wujud untuk prototaip pertama? 
  • Bahan untuk prototaip
  • Kos Buruh untuk prototaip

 ***Prototaip, menurut Wikipedia adalah satu jenis, bentuk, atau contoh dari beberapa hal asli yang berfungsi sebagai contoh, asas, lambang, atau standard untuk hal-hal lain daripada kategori yang sama. Beberapa prototaip digunakan untuk mencari kecacatan. Perkataan ini diterbitkan daripada bahasa Greek 

3.  Senaraikan perbelanjaan pemasaran kita: Media Sosial (Facebook, Twitter, Pinterest, YouTube, LinkedIn, dan lain-lain). Blog adalah murah dan selalunya berkesan (tetapi boleh memakan masa melainkan kita keluarkan perbelanjaan tambahan seperti google adword). Fikirkan juga radio, TV, brochure dan lain-lain.

4.  Mencari sumber-sumber utama bagi semua bekalan kita (sumber) - maka perundingan adalah istilah terbaik yang mungkin kita boleh lakukan. Perhatikan bahawa ini mungkin mengambil masa, tetapi ia adalah yang terbaik untuk memulakan sesuatu pada permulaannya.

5. Senarai sumber utama pembiayaan - simpanan, kredit, keluarga, dan rakan-rakan?

6. Didik diri sendiri tentang kewangan perniagaan dengan rekod yang betul. Beri perhatian kepada apa yang berlaku pada wang kita. Kita perlu tahu di mana ia akan pergi dan bila kita akan memerlukannya.


Buat satu lembaran kerja; Kos Produk - Buat anggaran penggeluaran dan anggaran aliran tunai.


Harga mungkin subjektif, kita perlu tahu berapa yang kita habiskan untuk seunit produk. Ini bermakna mengetahui SEMUA kos bahan-bahan mentah termasuk semua perkara yang kecil seperti – penyelidikan, benang, label, tags, butang, pengikat  - apa sahaja boleh masukkan dalam senarai kita. Kemudian tambah kos buruh. Jika kita membuatnya sendiri, ia masih ada kos – kos yang kita perlu bayar kepada orang lain yang lakukan kerja untuk kita.

Bahan mentah + Perjalanan + Buruh = Kos Barang

Izinkan saya bertanya satu lagi soalan kritikal: Adakah kita tahu apa perbelanjaan bulanan semasa kita?

Jika tidak, kita perlu membuat satu senarai tepat semua yang kita belanjakan setiap bulan kerana jika kita tidak tahu perbelanjaan peribadi kita dan tidak tahu berapa banyak wang yang kita perlukan untuk dibelanjakan setiap bulan, kita akan menghadapi masa yang sukar.

No comments:

Post a Comment