Saturday, 1 June 2013

Peralatan Yang Diperlukan Untuk Kedai Percetakan.

Teks: Ahfarisa Ahmad

 Apabila memulakan sebuah kedai percetakan, kita perlu membuat pelaburan yang besar dalam peralatan dan bekalan. Kita juga perlu memahami apa jenis peralatan yang diperlukan. Setelah mempunyai jenis peralatan yang sesuai, bolehlah mula mencetak dan membawa hasil untuk perniagaan Kita. Berikut adalah antara peralatan yang diperlukan:-

Mesin Pencetak

Apabila memulakan perniagaan percetakan, mesin pencetak adalah sebahagian daripada peralatan yang paling penting. Kita boleh membeli pelbagai jenis pencetak, dan ia mungkin memberi kelebihan kepada kita untuk membeli beberapa jenis. Sebagai contoh, ‘Offset Press’ adalah sebahagian daripada peralatan ‘standard’ dan berguna untuk berurusan dengan jumlah pesanan yang besar. Kita juga mungkin mahu untuk membeli pencetak laser supaya kita cepat boleh membuat ‘custom’ pesanan. Ada baiknya juga untuk mempunyai pencetak skrin di tangan apabila menjalankan perniagaan kedai percetakan.

Bekalan Peralatan Penyenggaraan Percetakan

Satu lagi komponen penting dalam industri ini ialah bekalan peralatan penyenggaraan percetakan. Sebaik-baiknya, kita akan dapat untuk memulakan percetakan serta-merta selepas satu-satu pesanan diterima apabila bekalan peralatan mencukupi. Jika kita tidak mempunyai bekalan yang cukup di tangan, ia boleh melambatkan proses tersebut. Kita mungkin perlu menyimpan katrij pencetak tambahan dan dakwat di kedai. Kita juga mungkin perlu tambahan t-shirt, kad perniagaan, stok kad, penanda buku, dan kertas, bergantung kepada jenis barang-barang yang kita tawarkan kepada pelanggan kita.

Perisian atau ‘software’

Satu lagi komponen penting dalam perniagaan percetakan adalah perisian reka bentuk. Apabila pelanggan mahu logo atau reka bentuk yang dicipta, kita memerlukan perisian reka bentuk untuk membantu mencapai tugas ini. Perisian reka bentuk boleh membantu kita mencipta ‘custom’ imej dan kemudian memaparkan kepada pelanggan untuk kelulusan mereka. Walaupun mempunyai latar belakang dalam reka bentuk grafik adalah lebih baik, kebanyakan perisian reka bentuk mesra pengguna cukup untuk sesiapa saja boleh menggunakannya dengan berkesan.

Mesin Pemotong

Sistem pemotongan juga penting jika kita merancang untuk memulakan sebuah kedai percetakan. Walaupun ada barangan yang kita buat tidak perlu dipotong,  banyak juga daripada itu akan perlu dipotong sebelum kita boleh memberikannya kepada pelanggan. Sebagai contoh, apabila kita mencetak kad perniagaan, kita akan mencetak ia pada kepingan yang besar dan kemudian perlu dipotong setiap satu. Menggunakan pemotong hidraulik boleh mempercepatkan proses dan membantu kita menjadi lebih cekap.3 comments:

  1. total cost untuk buka perniagaan percetakan ? min / max ? tq

    ReplyDelete
  2. total cost untuk buka perniagaan percetakan ? min / max ? tq

    ReplyDelete