Thursday, 18 July 2013

Bagaimana untuk Sediakan Perjanjian dengan Wakil Jualan

Teks: Ahfarisa Ahmad
Image: Google

Menyewa wakil jualan bebas adalah cara yang baik untuk meningkatkan jualan dan ia benar-benar akan mengembangkan perniagaan dengan akses dan sambungan ke kedai-kedai mereka, pembeli dan lain-lain dalam industri mereka boleh meningkatkan perniagaan kita. Sebaik sahaja kita telah memilih wakil yang kita ingin sewa, kita perlu mewujudkan kriteria tertentu sebelum proses akhir penyewaan:

Tentukan Kawasan: Letak wakil jualan di kawasan umum, masukkan negeri atau lokasi geografi. Adakah setiap kawasan sudah mempunyai wakil jualan di salah satu daripada negeri-negeri atau lokasi? Kita mesti berbincang dan membuat beberapa resolusi untuk wakil jualan menerima komisyen bagi setiap jualan. Jika wakil kita mempunyai gerai di pameran perdagangan, tubuhkan polisi untuk keluar dari komisen kawasan.  Beritahu mereka secara bertulis.

Kadar Komisyen: Jualan wakil umumnya meminta 7% kepada 20% kadar komisyen. Adalah lebih baik untuk mempertimbangkan apa yang wakil jualan boleh lakukan. Jika wakil yang mantap kadar komisen boleh tinggi. Jika wakil yang sanggup "menjadi perintis" dan membantu untuk membina satu jenama yang ditubuhkan, maka ia adalah berbaloi kadar komisen. Pastikan ia sesuai dengan model harga kita.

Bilakah komisen dibayar? Kita perlu menubuhkan terma pembayaran. Sebaik-baiknya kita perlu membayar komisen apabila kita dibayar oleh pelanggan. Walau bagaimanapun, kebanyakan wakil ingin dibayar dalam tempoh 15 hari apabila barang-barang sudah dihantar. Mereka telah melakukan tugas mereka dan berhak untuk dibayar. Mereka secara umum akan memerlukan komisen sekurang-kurangnya 85% daripada bil pesanan yang diluluskan. Jadi, jika kita tidak dapat menghantar pesanan, mereka masih mendapat komisen kerana mereka telah melakukan kerja mereka.

Bilik pameran atau lain-lain yuran? Ini bergantung kepada sama ada kita menyewa bilik pameran wakil jualan, semua bayaran bulanan di atas komisen. Ini akan bergantung kepada wakil, bilik pameran, berapa banyak hartanah yang mereka perlukan untuk urusan perniagaan kita dan pertimbangan lain.


Siapa yang membayar sampel produk? Jelas sekali wakil jualan perlu mempunyai sampel dan bahan-bahan pemasaran supaya mereka boleh menjual produk kita. Berikan terlebih dahulu secara percuma supaya kita boleh menawarkan diskaun kepada mereka yang boleh ditolak dari komisen.

No comments:

Post a Comment